Blog

Műanyag ablakok elemei.

A műanyag ablakok elemei

Résszellőző

A műanyag ablakok tulajdonságát tekintve elmondható, hogy kiválóan zárnak, ezért a helyiségekben a pára könnyen megreked, ennek következtében penészesedés, gombásodás jön létre. Természetesen ezt orvosoln lehet a folyamatos szellőztetéssel, de ha gyakran nem érünk rá erre, és a téli fagyos időkben sem megoldható, akkor résszellőző segítségével ez teljes mértékben kivitelezhető. Amikor résszellőzőt használunk, a szerkezet egy olyan pozícióban állítja be a műanyag ablakot, mely során a levegő minimális résen tud mozogni, ennek köszönhetően optimális páratartalmat is meg lehet őrizni a helyiségben.

 

Vasalat

A vasalat egy olyan alkatrész a műanyag ablakok és beltéri ajtók esetében ami nélkülözhetetlen, ugyanis enélkül lehetetlen volna nyitni vagy csuni őket. A Roto és a Maco márkájú vasalatok a legjobb márkájúak.

A műanyag nyílászárók esetében a vasalatok nem feltétlenül csak a nyithatásért és csukhatásért felelnek, az idegen betolakodóktól is megvédenek, ugyanis a védelmi pontokon extra erősítésekkel bírnak..

Toktoldó

A toktoldó a műanyag ablaknak olyan alkatrésze, melyet akkor szoktak alkalmazni, amikor az ablak tokjának meghosszabbítására van szükség, akár vízszintes akár függőleges irányba. Ennek ellenére használják műanyag bejárati ajtók esetében is. Akkor szokták még használni amikor a műanyag ajtó vagy ablak fölött esetleg redőny lesz majd, így nem a tokot kell átfúrni. Ezek beépítésénél fontos a beépítési mélység is.

A toktoldó elhelyezése akkor is nagyon fontos amikor szigetelve van a homlokzat vagy lesz, és itt pontosan ezért fontos a mélység tartása.

Távtartó

A távtartó a műanyag ablak azon része ami első ránézésre vékony lécnek tűnik, az üvegrétegei között található, így egyértelműen a bejárati ajtó és a beltéri ajtó nem igazán rendelkezik ilyennel, kivéve abban az esetben, ha  valamilyen üveges változatról van szó. Az esetek többségében alumíniumból készül, de meleg peremes és műanyag távtartó is van létezik már a piacon. A műanyag jobb hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik, mint például az alumínium, ezért ha az ügyfelek ilyet szeretnének, akkor többe fog kerülni a műanyag ablak, de emiatt egyértelműen ajánlott az árajánlatkérés.

Üvegezés

A műanyag ablakok üvegezésénél főleg kétfajta üvegezésről beszélhetünk:

Biztonsági üvegezés valamint az általános üvegezés

A biztonsági üvegezés esetében olyan technikát alkalmaznak, melynél 1 milliméter vastag fólia lesz elhelyezve az üvegfelületek közt, így az ablak üvege nagyobb védettséget élvez, de hőszigetelés terén is növekedést nyújt. Ez bármely típusú műanyag nyílászáróra igaz, legyen az bejárati ajtó vagy beltéri ajtó. Általános techniknál is fontos a hangszigetelés és a hőszigetelés, hiszen az egyik legnagyobb felszín a műanyag ablak esetében. A megfelelő üvegezés a törékenység miatt sem elhanyagolható szempont.

Légkamrák

A műanyag ablakok és bejárati ajtók esetében a légkamrák megtalálhatóak a beltéri ajtók esetében nem. Ezek a műanyag ablak szárnyának keretében találhatók meg, levegővel töltött kamrák. A jobb stabilitás és jobb hőszigetelés a feladatuk.. Középen tűzi horganyzott idomacélmerevítőt is lehet találni a műanyag ablak légkamrájában, hogy nagyobb biztonságban álljon a szerkezet a helyén.

Műanyag ablak profil

Ez egy gyűjtőfogalom, ami a műanyag ablak tokját, szárnyait, vázát, a keretét foglalja magában.

Hibásműködtetés-gátló

Ez a műanyag ablak eleme ami arra szolgál, hogy ne lehessen bukó és nyíló állapotba egy időben állítani a műanyag ablakot, kizárólag bukóra vagy nyílóra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük