Blog

A műanyag erkélyajtó a műanyag ablak testvére

A műanyag erkélyajtó

A műanyag ablak testvére hiszen mind a kettő ugyanolyan tokkal és szárnyprofilból készül, egyforma vasalattal, egyoldali belső kilinccsel vannak ellátva, csak méretben lehetnek eltérések. Különféle verzióban kérhetőek:

egyszárnyú – nyíló vagy bukónyíló

kétszárnyú – nyíló – nyíló és nyíló-bukónyíló

Ezek a típusok főleg lakásokan vagy régi építésű családi házak erkélyén találhatóak meg. Megrendeléskor érdemes arra figyelni a mindennapok megkönnyítése érdekében, hogy a szerkezet rendelhető a huzatzárral, ami abban nyújt könnyebbséget, hogy könnyedén be tudjuk húzni magunk után az erkélyajtót kintről is. Az erkélyajtó tok-küszöbös, ami azt jelenti, hogy a küszöb része magasbab, mint a bajárati ajtó esetében.

Az ügyfél kérésére lehetőség van, hőhídmentes aluminimum küszöbös erkélyajtót rendelni, ilyen esetben a küszöb alacsony. Szükség esetén lehetőség van zárható erkélyajtóra is. Létezik olyan erkélyajtó mely átmenő kilinccsel ellátott, ez abban különbözik a sima szerkezettől, hogy a külső oldal is rendelkezik egy kilinccsel, ami ugyanúgy működik, mint a belső oldali, ablakoknál is használt kilincs. Ez biztonságosabbá tehető egy portálzárral, ebben az esetben már kulccsal zárható erkélyajtót kapunk.

A toló-bukó erkélyajtó

az erkélyajtóval ugyanolyan profilból, de ettől eltérő vasalattal készül. Egy tokon belül minimum két részből áll, egy fix oldalból, és egy mozgatható szárnyból.

Ahogy a nevében is benne van, a sima erkélyajtóhoz hasonlóan ez a szárny képes bukni, és a speciális vasalatnak köszönhetően a tokból kiemelve fix rész elé oldalra is tolható, ezt “A” sémás szerkezetnek nevezzük. Ha a falnyílás nagyobb, kérhető középről széttolható változatban is, melyet “C” sémás szerkezetnek hívunk ; ebben az esetben négy részből, két fixből és két mozgatható szárnyból áll a szerkezet. Ilyen kialakítással újabb építésű, felújított családi házak teraszain, erkélyein találkozhatunk.

Az emelő-toló erkélyajtóról is fontos pár szót említeni, hiszen ez legexkluzívabb, magasabb árfekvésű, prémium kategóriát képviselő szerkezet az erkélyajtók között, ami működési elvében hasonlít a toló-bukó erkélyajtóhoz de nem egyezik vele. Ebből is kérhető A illetve C sémás kialakítás is, azonban jóval vastagabb tok profilból készülnek, ennek köszönhetően méretesebb is a szerkezet – ami akár a 6 méter hosszúságot is elérheti, nagyon stabil, és megjelenésében is – már ha lehet ezt mondani nyílászáróról, tekintélyt parancsoló.

A toló-bukó erkélyajtóval ellentétben a fix és mozgó szárny itt zárt állapotban sem kerül egy síkba.

Az emelő-toló erkélyajtó a manapság nagyon népszerű minimalista dizájn trendben virágkorát éli.

Főoldal a A műanyag erkélyajtó aloldalról

BB Ablak

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük