Blog

Műanyag Ablak – 5 tévhit, amit érdemes tisztázni!

Műanyag ablak – 5 tévhit, amit érdemes tisztázni!

A műanyag ablak nem véltelenül örvend töretlen népszerűségnek az építkezők, lakásfelújítók körében. Ezek a nyílászárók könnyűek, egyszerűen kezelhetők, a legzordabb időjárási körülményeknek is ellenállnak, remek szigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, egyszerűen tisztíthatók, továbbá karbantartásuk nem igényel különösebb erőfeszítést. És van még egy tulajdonságuk, ami igazán vonzóvá teszi őket: az építkezőket, felújítókat sújtó drágaság ellenére a műanyag ablak árak tartják magukat és nem szabadultak el úgy, mint a fából vagy fémből készült nyílászárók költségei. Ugyanakkor még mindig tapasztalható ezen korszerű megoldásokkal kapcsolatban néhány tévhit. Ilyen „mítosz” pl. hogy a hőtűrő tulajdonságaik nem jók, nem tartósak, vagy hogy a faablakok „jobbak”. Alább sorba vesszük a leggyakoribb tévhiteket és egyúttal tisztába is tesszük őket.

Hamis: a műanyag nyílászárók deformálódnak

Általános tévhit, hogy a műanyag nyílászárók deformálódnak, különösen akkor, ha túlzott hőnek és erős napsugárzásnak vannak kitéve. Ez a tévhit abból a közkeletű általánosításból fakad, amely nem tesz különbséget műanyag és műanyag között – pedig nagy eltérések vannak köztük! A minőségi műanyag nyílászárók kemény, rendkívül tartós PVC műanyagból készülnek, ahogy bizonyos csövek, járólapok, gépalkatrészek is. Ennélfogva rendkívül tartósak a PVC-ből készült ablakok és nem deformálódnak sem magas hő, sem erős sugárzás hatására – sőt nedvesség hatására sem, ellentétben a faablakokkal, melyek duzzadnak, zsugorodnak, deformálódnak, a műanyag nyílászárók nedvességállók is.

Hamis: a műanyag nyílászárók nem tartósak

Mivel ezek a nyílászárók pillekönnyűek, sokan azt a következtetést vonják le, hogy nem tartósak, ám ennél mi sem állhatna távolabb az igazságnál! A strapabíró PVC anyagnak köszönhetően ugyanis a legtöbb műanyag nyílászáró éltettartama még a legzordabb időjárási körülmények között is minimum 15-20 év, de megfelelő karbantartás esetén még hosszabb, akár 30-40 év is lehet. Míg a fa nyílászárók átlag 10-20 évig szolgálnak – párás éghajlat vagy olcsóbb modellek esetén ez a szolgálati idő könnyen 3-5 évre csökkenhet -, a műanyag nyílászárók nem romlanak, vagyis tartósság szempontjából a legjobb megoldások között vannak.

Hamis: a műanyag nyílászárók nem esztétikusak

Amikor ezek az ablakok először a piacra kerültek, csak fehér színben voltak kaphatók, és mivel a fehér szín nem illik minden stílushoz, sokan nem találták vonzónak ezeket a termékeket – azonban az egyszínűség mára múlt idő.  A PVC nyílászáról számos gyönyörű színben, akár fahatású árnyalattal is kaphatók, tehát nem nehéz megtalálni köztük az otthon stílusához színben legjobban illő modelleket.

Hamis: a műanyag nyílászárók károsak a környezetre

Mivel ezek az ablakok műanyagból készülnek, könnyen arra a következtetésre lehet jutni, hogy károsak a környezetre, különösen akkor, ha összehasonlítjuk őket a természetes anyagokkal, például a fával – végülis a műanyagnak több száz évre van szüksége ahhoz, hogy lebomoljon. Ez, bár valójában így van, jobban belegondolva mégsem egészen igaz, ugyanis

  • A műanyag keretek újrahasznosíthatók, és könnyen új ablakkeretekké vagy más PVC építőanyaggá alakíthatók.
  • Remek szigetelő tulajdonságainál fogva növelik az épületek energiahatékonyságát.
  • És mivel ezek az ablakok hosszú élettartamúak, nem kell olyan gyakran cserélni őket, ami azt jelenti, hogy kevesebb erőforrást kell felhasználni az ablakok gyártásánál és telepítésénél.

E három oknál fogva tehát a műanyag nyílászárók környezetkímélő megoldást jelentenek.

Hamis: a fa ablakok „jobbak”, mint a műanyagból készült változatok

Bár rendelkeznek remek tulajdonságokkal, a faablakoknak számos hátulütője is van: mint említettük, hajlamosak a deformálódásra, duzzanatra és zsugorodásra, ha a hőmérséklet és a páratartalom ingadozik, ráadásul ki vannak téve a kártevők pusztításainak is, miközben drágábbak, mint a műanyag nyílászárók. Tehát számos érvet lehet felhozni a fából készült ablakokkal kapcsolatban, de legalább ennyi érv szól a műanyagból készült változatok mellett is.

Költsön, hogy spóroljon!

A műanyag nyílászárók tehát remekül ötvözik a megfizethetőséget, az energiahatékonyságot és a stílust. Ha készen áll arra, hogy havonta pénzt takarítson meg, itt az ideje, hogy korszerűsítse otthonát termékeink segítségével! Tekintse meg remek ajánlatainkat, vagy kérjen visszahívást még ma!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük