Blog

Beltéri ajtó csere szakszerűen és megfontoltan 

Beltéri ajtó csere szakszerűen és megfontoltan 

A beltéri ajtók fontos, sőt meghatározó elemei a lakásbelsőnek. Egyrészt nagy felületükkel szinte önálló berendezési tárgyakként hatnak, tehát a stílusuk, küllemük, állapotuk nagyban befolyásolja, sőt meghatározhatja az otthon hangulatát, karakterét, nyugodtan nevezhetjük dekorelemnek is. Másrészt a fizikai állapotuk nemcsak esztétikai szempontból számít, hanem a használat szempontjából is: egy nehezen csukódó, nyikorgó, rosszul záródó, esetleg becsukhatatlan ajtó minden ottlakó komfortérzetét kikezdheti vagy lehetetlenné is teheti.

Akár a fent említett funkcionális okokból, akár esztétikai megfontolásból döntünk a csere mellett, nagyon fontos, hogy körültekintően, megfontoltan válasszunk és cselekedjünk – az ajtó kiválasztásától kezdve a csere kivitelezéséig.

Beltéri ajtó választásának szempontjai

Egy lakásban is több beltéri ajtó lehet, nem beszélve a családi házakról. Ezért az első praktikus szempont a költségkeret meghatározása. Szerencsére már alacsony árfekvésben is találhatunk tetszetős és jó minőségű termékeket, ezért nem kell félnünk attól, hogy olyan kompromisszumos megoldásra kényszerülnénk, amit később megbánunk. A legjobb megoldás kiválasztására persze időt és megfelelő figyelmet kell fordítanunk, de ez megéri, mert a jó választásunk előnyeit hosszú éveken át fogjuk élvezni.

A következő lépésben ismerkedjünk meg az ajtók típusaival, és döntsük el azt is, hogy kívánunk-e részben vagy egészen üvegezett modellt választani. Itt természetesen az ár és az ízlés mellett a praktikum is fontos szerepet játszik, hiszen például egy hálószoba ajtajánál problémát jelent, ha bejöhet a fény éjszaka, ellentétben a nappalival, ahol kifejezetten előnyös.

Ma a gyártók számos variációt kínálnak a beltéri ajtók terén, anyag és felületkezelés szempontjából is széles a választék. Vásárolhatunk fából, MDF-lapból vagy műanyagból készült darabokat. A fémből készültek inkább bejárati ajtóként használatosak, ám beltéri ajtóként igen látványosak a teljes üvegfelületűek, amelyeket a modern stílusba könnyen beilleszthető homokfúvott felületen kívül akár egyedi mintázattal is megrendelhetünk egyes gyártóknál. Az ajtók felületkezelése szempontjából megkülönböztethetünk fa funér felülettel ellátottat, dekor- vagy vákuumfóliásat, vagy festettet, hogy a leggyakoribbakat említsük. Mindezek igen széles színválasztékban érhetők el, üvegezéssel vagy krómcsíkkal kombinálva.

A csere menete

Amennyiben sikerült kiválasztani a minden szempontból legmegfelelőbb ajtót vagy ajtókat, elkezdhetjük a csere körültekintő megtervezését. Hacsak nem vagyunk gyakorlottak ezen a területen, érdemes szakemberre bízni a cserét, és időben kérni egy helyszíni felmérést, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés. A méretek és anyagszükséglet pontos meghatározása és a beszerzés után elkezdődhet a korábbi ajtó óvatos kiszedése. Előszőr a mozgó részeket, majd a tokot is kiveszik, utóbbit általában több részre darabolva, hogy a falban a lehető legkisebb kár keletkezzen. Valamennyi sérülés ugyanis elkerülhetetlen, de amennyiben sikerül ezt minimálisra csökkenteni, akkor könnyen és gyorsan helyre lehet állítani az eredeti állapotokat, a nyílászárócserét végző szakemberek ebben is gyakorlottak.

Az új keret beállítása következik, aminek lényege a pontosság: fontos, hogy függőlegesen és vízszintesen is pont megfelelően álljon a tok, ez biztosítja ugyanis a mozgó részek problémamentes működését hosszú távon. Ezt szükség esetén ékeléssel érhetik el a szakemberek. Ezek után a rések és hézagok kitöltése következik purhabbal, majd a tokborítás és a kilincsek felhelyezése. Végül pedig a már említett helyreállítás a keret és a fal találkozásánál. Az ajtólap felhelyezése után pedig már csak a hulladékok eltakarítása következik, amit a szakemberek a munkájuk végeztével elvégeznek, így ránk csak egy tisztasági takarítás vár. Ezek után elégedetten használhatjuk a magunk választotta, szép, új ajtónkat.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük