Blog

NEM BONYOLULT! – AVAGY AZ ABLAKCSERE MENETE LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

NEM BONYOLULT! – AVAGY AZ ABLAKCSERE MENETE LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

A régi, rosszul záródó, javíthatatlan, elvetemedett nyílászárók (ajtók és ablakok) cseréje szükségszerű, amennyiben nem akarjuk az utcát fűteni. Huzatos ajtók és ablakok mellett extrém módon kell fűteni ahhoz, hogy kellemes legyen bent a hőérzet. Képzeljük el ezt úgy, hogy ezer forintosokkal tüzelünk a kályhában – mert pontosan ez történik, feleslegesen égetjük el a pénzünket.

Az ablakcsere egyszeri kiadás, amely a fűtésszámlán pár év alatt megtérül. De az, hogy nem kell többé három zoknit hordani a lakásban, azonnali haszonnal kecsegtet. Nem kérdés tehát, hogy megéri kicseréltetni régi nyílászáróinkat. De hogy zajlik ez pontosan? Mennyi ideig tart? Mennyi kosszal és felfordulással jár? Alábbi írásunkból megtudhatja.

ABLAKCSERE LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

1 – A régi ablakok eltávolítása

Az ablakcsere első fázisa a régi ablakok eltávolítása. Az ablakszárnyak leszerelése után egy orrfűrésszel több helyen elvágjuk a keretet, így darabokban könnyebben és gyorsabban el tudjuk távolítani. A bontással járó (általában mérsékelt mennyiségű) törmelék és por eltávolítása után tisztán áll előttünk a munkafelület.

2 – Az ablaknyílás javítása

A bontás során keletkezett sérüléseket, hézagokat gyorscementtel kijavítjuk, hogy az ablaknyílás pereme sima és derékszögű legyen. Ha a korábbinál nagyobb méretű ablakokat szeretnénk, akkor pedig ki kell tágítani a nyílást. A beszerelési munkálatok zökkenőmentes végrehajtása érdekében a fal és a leendő ablak között maradnia kell 10–25 milliméternyi helynek. A pontos mérés rendkívül fontos – itt is érvényes minden mesterember mottója: Kétszer mérj, míg egyszer vágsz! Nem szabad, hogy végül túl nagy legyen a nyílás.

3 – Az új ablak beépítése

Ha fából készült ablakot választottunk, beszerelés előtt le kell festenünk két rétegben minden olyan felületet, amihez a beszerelés után már nem férünk hozzá. A még kiválóbb hőszigetelés érdekében a keretre egy tömítőszalag kerül, amit az ablakszárnyak leszerelése után ragasztunk fel. Ezután beállítjuk a falnyílásba az új ablakot, és minden irányból megvizsgáljuk, hogy pontosan függőlegesen és vízszintesen áll-e.  Ha mindent rendben találtunk, következhet a falhoz rögzítés.

4 – Hézagkitöltés

Miután a megfelelő csavarokkal rögzítettük az új nyílászárót, felszerelhetjük az ablakszárnyakat. Élvezzük a látványt, tudatosítsuk, hogy az új ablak mennyit javít szobánk, lakásunk megjelenésén (és mennyit dob az értékén). A pihenő után még egy feladat vár ránk, le kell ellenőriznünk, hogy az ablakok megfelelően nyílnak és záródnak-e. Ha szükséges, a zsanérok állításával korrigálhatjuk a beállítást. Ezután habarccsal, purhabbal töltsük ki az ablak és a fal közötti esetleges réseket. A szép végeredmény érdekében a felesleges tömítőanyagot ne hagyjuk rászáradni az ablakra, azonnal távolítsuk el. Az utolsó mozzanat a párkány felszerelése és a fal kijavítása. Ezek után pedig nincs más dolgunk, mint gyönyörködni a szép új ablakunkban és élvezni a lakásunkban uralkodó kellemes meleget.

Egy átlagos lakás ablakainak cseréjével általában egy nap alatt végeznek a mesterek. A por mértéke nem vészes. Célszerű a szőnyegeket felszedni, fóliával letakarni a polcokat és a kárpitos bútorokat. A műveletek végeztével egy takarítás után újra használható a lakás.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük