Blog

Műanyag nyílászáró Budapest

Amit a nyílászárókról tudni kell

Minden ember életében eljön az a pillanat, amikor szeretne egy saját házat építtetni, vagy akár felújíttatni a már meglévő házát. Az életünk során talán az egyik pont ez, amelyet a leghosszabb távra kell tervezni. Ennek értelmében nagyon sok szempontot kell figyelembe venni a legfontosabb döntések meghozatala során. Mivel általában nem 1-2 évre tervezi az ember az adott házat használni, tehát életvitel szerűen élni benne, így ne az ár legyen a fő faktor, hanem inkább az, hogy hosszútávon mi a legkedvezőbb megoldás. Gondoljunk csak bele, hogy egy jól szigetelt minőségi ablak a későbbiekben mekkora mértékben térül meg, akár ha csak a fűtésszámlát vesszük figyelembe. Az egyik legalapvetőbb kérdés pedig nem más, mint az, hogy „Fa vagy műanyag?”.

Mint mindennek, ezeknek is számos előnyei és hátrányai vannak.

A műanyag nyílászárókról

Napjainkban a legközkedveltebb változat egyértelműen a műanyag ajtó, illetve ablak. Ennek oka nem más, minthogy egyben olcsó és tartós is. Nagyrészük már UV álló bevonattal rendelkezik, remek a hőszigetelő képességük és elengedhetetlen, hogy jól tisztán tarthatók. Nemcsak a szokásos fehér színben és egyszerű mintázatban lehet ezeket megvásárolni, hiszen felárért cserébe változatos színekből és mintázatokból is lehet válogatni.

A műanyag ablak kiválasztása során az egyik legfontosabb komponens a légkamrák száma, valamint a vastagság és a műanyag minősége. Azt, hogy milyen hőszigetelőképességűek, a légkamrák számai határozzák meg.
Ezen felül kardinális kérdés még, hogy hány rétegű legyen az üveg. Az újépítésű házaknál ajánlott a legalább háromrétegű üveget választani, míg felújítás során a kétréteg a javasolt.

Fontos felhívni a figyelmet a műanyag ablak vásárlásakor arra, hogy mivel kiválóan jól záró nyílászáró, ezért ajánlott a beépített szellőző rés kérése. Erre azért van szükség, mert enélkül nagy hangsúlyt kell fektetni a szellőztetésre, mert ha nem, akkor a helység könnyen bepenészedhet a pára és a nedvesség hatására.

Nehéz pontos árat kijelenteni, emiatt nem könnyű számolni a költségekkel. Ez amiatt van, hogy minden ablak más és más, de általánosságban kimondhatjuk, hogy a műanyag ablakok 20-30%-kal olcsóbbak, mint a faablakok. Sokat nyom a latban az is, hogy mekkora méretű, formájú, színű és mintázatú ablak kerül megrendelésre.

A fa nyílászárókról

A fa ablakok és ajtók között ritkán találunk két egyformát. Egyediek és egyben különlegesek, melyek által prémium hatást ébresztenek a látvány során. Természetesen a műanyag ablakok között is találhatunk olyat, ami szinte ugyanúgy néz ki, mint a fa keretes ablak. Viszont az érzés mégsem egyenlő azzal.

Amennyiben a fa ablak mellett adjuk le a voksunkat kulcsfontosságú az, hogy melyik fa fajtából készüljön. A gyengébb színvonalú fából készült ablak idővel nyikoroghat, vagy éppen szorulhat a használat során. A fa nyílászárók sokkal nagyobb ápolást igényelnek, mint a műanyag társai. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy olyan fából sose készíttessünk ablakot, vagy ajtót, amely nemrég lett kivágva. Hogy miért? Azért, mert gyantásodni fog, mely által a gombák nagyon könnyen elszaporodhatnak.
A legjobb választásnak bizonyul a tömbösített, szárított fenyőből elkészített ablak/ajtó, például luc vagy borovi. A természetes szellőzés nagy fölény, hiszen kevésbé zár jól, mint a műanyag.

Mi alapján válasszuk ki a megfelelő nyílászárót?

Akármelyik változatát is választjuk, nélkülözhetetlen, hogy a vasalatok minőségiek legyenek, hiszen ez van leginkább használatban, illetve az optimális víz- és hangszigetelés ezeken múlik. A légzáró és légáteresztéshez kapcsolódó paraméterek közül a 4-es minősül a legalkalmasabbnak.

A nyílászárók megvásárlását megelőzően tanácsos, hogy kérjünk árajánlatot és helyszíni felmérést, hiszen számos kérdésünkre választ kaphatunk a szakemberektől. Az árajánlatok nagyrésze tartalmazza a beépítés költségeit, de erre mindenképpen kérdezzünk rá a megrendelés során.

Mindezeket figyelembe véve, így már könnyebb lesz döntést hoznunk azzal kapcsolatban, hogy számunkra melyik a legmegfelelőbb típusú nyílászáró.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük